test Gollem - Bieren
username
passwort

Agenda

 

 

 

 

 

 

Bieren

Trappistenbier :) :) :) :)

Cisterciënzer- en trappistenkloosters, zoals dat van Westmalle in de provincie Antwerpen, brouwden oorspronkelijk voor eigen gebruik en voor de naaste omgeving, voordat zij het bier op grotere schaal gingen verkopen. Met de opbrengst wordt het klooster in stand gehouden en worden liefdadige doelen gesteund. Er zijn zes belgische trappistenkloosters die brouwen.

P8030147 (Small).JPG

Diverse trappistenbieren:

De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’, ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België), in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide, aan de oevers van de Warmbeek (B) / Tongelreep (NL).

P8030132 (Small).JPGHet Belgische Chimay-bier is een authentiek trappistenbier. Dat betekent dat het gebrouwen wordt binnen de muren van het trappistenklooster, onder de controle en de verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap. Chimay Blauw is een zwaar en sterk trappistenbier met smaakevolutie en vermelding van het botteljaar. Het heeft een vol lichtbruin gekleurde schuimkraag en een romig, licht bittere smaak. Deze Chimay wordt ook wel “Grand Réserve” genoemd.

Rochefort 10. Dit is de zwaargewicht van de Abdij Notre dame de St. Remy te Rochefort. Het is een donkerbruin bier met een zoete karamelsmaak. Ook is dit bier van hoge gisting met een nagisting op de fles. Het heeft een hoog alcoholpercentage van 10%.

Orval wordt gebotteld met nagisting op fles die nog 8 à 9 maanden doorwerkt. Het amberkleurige bier heeft een houdbaarheid van 5 jaar waarbij de smaak evolueert. Orval is een vol, intens bitter bier met een aantal fruitige elementen en is uitstekend geschikt voor de bereiding van diverse gerechten.

Westvleteren bier wordt gebrouwen door Belgische monniken van de Sint-Sixtus abdij. De kroonkurk bewijst wat je drinkt, want de flesjes zelf zijn niet gelabeld. Het bier is moeilijk verkrijgbaar maar café Gollem heeft een aantal flessen weten te bemachtigen.
Bestempeld als het beste bier van de wereld in 2005.

Abdijbieren.
Abdijbieren zijn te herkennen aan een keurmerk. Een biersoort die voorheen in een klooster gebrouwen werd. Alle abdijbieren worden nu echter onder licentie in kleine of grote commerciële brouwerijen gebrouwen. Voor een kompleet overzicht verwijzen wij u naar onze bierlijst.

Diverse Abdijbieren:

Karmeliet Tripel Een drie granen-bier (gerst, tarwe en haver) gebrouwen volgens een oud Karmelietenrecept. Een uniek bier dat door zijn fruitigheid iedereen kan bekoren.
De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan uiterst mildbitter uit te vloeien.
Alcoholvolume: 8%.


P8020122 (Small).JPG


Amber/ Pale ale

Dit zijn bieren met een rode gloed. Het alcholpercentage ligt tussen de 4 en 8 procent. Bekende namen zijn:

Pauwel Kwak is een hoog gistend bier (alc. 8%), amberkleurig met een licht moutige smaak en een fruitige nasmaak. Oorspronkelijk een koetsiersbier vanwaar het opvallende glas.

De Koninck, het stadsbier van Antwerpen, 5 % en een echte dorstlesser.

Geuze en Kriek uit België.
Lambiek is een bier van minimaal 30% tarwe, dat in open bakken zijn gist uit de lucht haalt. In Pajottenland, aan de bochten van de Zenne en nergens anders, huizen de micro-organismen die op de gisting inwerken. Geuze is een mengeling van lambiekbieren van diverse jaren en kwaliteiten. Het hoofdbestanddeel van die geuze is tweejarige lambiek, maar er wordt ook driejarige en jonge lambiek (één jaar oud) toegevoegd. Kriek is geuze waar de brouwer 50 kg schaarbeekse krieken op 250 liter jonge lambiek laat trekken.
Voor een kompleet overzicht verwijzen wij u naar onze bierlijst.

Witbieren.
Zijn bieren gemaakt van tarwe. Vaak worden voor smaak koriander en citrusschil toegevoegd. De Duitse Weisse bieren, zijn eveneens tarwebieren, hier mag echter alleen tarwe, water, hop en gist voor gebruikt worden.